Az EU Bírósága érvénytelennek nyilvánította az Adatvédelmi PajzsotMaximillian Schrems, Ausztriában lakóhellyel rendelkező osztrák állampolgár 2008 óta a Facebook felhasználója. Az Unió területén lakó többi felhasználóhoz hasonlóan M. Schrems személyes adatait a Facebook Ireland részben vagy egészben a Facebook Inc. Egyesült Államokban található szervereire továbbítja, és azokat ott kezelik. Schrems panaszt nyújtott be az ír felügyeleti hatósághoz, amely lényegében arra irányul, hogy utóbbi tiltsa meg ezen adattovábbításokat.
Az Egyesült Államokba történő adattovábbítás egyik jogalapja az ún. Adatvédelmi Pajzs (Privacy Shield) volt. Mivel a Bíróság az Adatvédelmi Pajzsot érvénytelennek nyilvánította, így személyes adatok a továbbiakban nem továbbíthatók az USA-ba.
Az adatkezelőknek mindenképpen át kell tekinteniük a nemzetközi adattovábbításokat, figyelemmel erre a döntésre. Azt kell megnézni, hogy a GDPR 46. cikke alapján mi szolgálhat a továbbiakban az adattovábbítás alapjául.
Az Európai Unió Bírósága érvénytelennek nyilvánította az EU–USA adatvédelmi pajzs által biztosított védelem megfelelőségéről szóló 2016/1250 határozatot, ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a személyes adatoknak harmadik országbeli adatfeldolgozók részére történő továbbítására vonatkozó általános szerződési feltételekről szóló 2010/87 bizottsági határozat továbbra is érvényes. Forrás itt és itt.