711 Eurós átverés GDPR-ra hivatkozva2019 augusztusában érkezett a hír, hogy egy német vállalat, nevezetesen a hamburgi székhelyű Your Business at Net GmbH vállalkozásokat keres meg angol nyelvű levél formájában adategyeztetési céllal, amelyben arra kéri az illetékeseket, hogy a vállalkozás hiányzó adatait adják meg, vagy a rosszul megadott adatokat javítsák ki. A levél egy szerződést is tartalmaz, amely az adatok kitöltésével, a levél aláírásával és visszaküldésével jön létre, három évre, évi 711 Eurós díjjal. Ha a lejárat előtt a vállalkozás nem mondja fel a szerződést, az automatikusan újabb egy évre meghosszabbodik. A hamburgi cég az évi 711 euró befizetése fejében azt vállalja, hogy a vállalkozás adatait rendszerében nyilvántartja és honlapján elérhetővé teszi.

A Your Business at Net GmbH ügyvezetője Monika Ziegelmüller, akinek neve a német hatóságok előtt nem ismeretlen. Korábban már próbálkozott egy hasonló tevékenységet végző céggel, a TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH-val, amely ellen csődeljárást kezdeményeztek. Új cégét, a Net GmbH-t 2019. június 11. napján vették nyilvántartásba a hamburgi kerületi bíróságon. A társaság a tevékenységét online marketing, online hirdetés, keresőmotor-optimalizálás és minden, ezekhez kapcsolódó szolgáltatás nyújtásával definiálta. A társaságot 2019. július 22. előtt B@N Your Business @Net GmbH-nak hívták.

A vállalkozásoknak küldött űrlap vonalkóddal ellátott. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják az apró betűs részt, azonban ez esetben (is) abban van elrejtve a lényeg, az évi 711 eurós díj. A címzett összesen több, mint 2 000 Eurót fizet a jegyzékbe vételért. És mit kap ezért a pénzért? A vállalkozást a v-r-e.eu domainen regisztrálják. Hogy ez megér-e 2000 Eurót, mindenki döntse el maga.

A számlát közvetlenül a formanyomtatvány visszaküldése után küldik el, amelyben az első év díját kérik. A banki adatok mellett a PayPal cím is rendelkezésre áll, amelyre az összeg átutalható, és linket biztosítanak arra az oldalra is, amelyen valószínűleg megjelenik a vállalkozás. Ha a számla a fizetési határidőn belül nincs kiegyenlítve, a Net GmbH jogi osztálya fizetési emlékeztetőt küld, majd tájékoztat arról is, hogy a számla nem teljesítése jogi lépéseket von maga után, amely költségeit szintén a vállalkozásra terhelik, tehát a díj behajtását előbb-utóbb megkísérlik.

Amennyiben Ön ilyen levelet kapott, vagy már esetleg vissza is küldte a nyomtatványt, javasoljuk, hogy ne fizessen! Érdemes minél előbb ügyvéd segítségét kérni, aki Önt képviselve eljárhat, megkímélve pénztárcáját több ezer Eurós költség megfizetésétől.