20 millió Ft bírság kamerafelvétel lejátszásának megtagadásáértA Nemzeti Adatbiztonsági és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Deichmann Cipőkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot 20.000.000 Ft összegre bírságolta arra tekintettel, hogy Adatkezelőként nem voltak tisztában sem az érintett jogaival, sem a GDPR szerinti kötelezettségeikkel.
Az történt, hogy egy Deichmann üzletben tévedésből egy vásárló 10.000,- Ft-os címlet helyett 20.000,- Ft-os címlettel fizetett és nem kérte el a visszajárót. A vásárló ezt észlelte és visszament az eladóhoz és kérte az ezzel kapcsolatos kamerafelvételeket. Az eladó tájékoztatta, hogy kizárólag rendőrségi megkeresésre áll módjában az adatkezelőnek rendelkezésre bocsátani ezt a kamerafelvételt.
Az ügy tanulsága, hogy figyelmen kívül hagyták az érintett jogát, amelyet teljesíteni kell, másrészt nem vállalták Adatkezelői felelősségüket. Ez egy nem megfelelő eljárás az érintetti panaszokat illetően, mert ki kellett volna adnia a kamerafelvételt a panaszosnak.
Eddig jellemzően a büntetési mérték a kamerás megfigyelésekkel kapcsolatban 1 millió Ft környékén mozgott, és független volt a bírságolt anyagi helyzetétől. Forrás…